ISO 45001 Nedir?

ISO 45001, OHSAS 18001 Standardının yerini alacak olan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, komite taslağı aşamasını tamamlayarak taslak haline geçti.

ISO 45001 komitesinin Eylül 2017 de yapılan toplantının ardından yeni bir takvim yayınladı.

ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardı, işletmeler üzerinde büyük yük olan iş kazalarını önleme ve meslek hastalıklarının önüne geçme konusunda ciddi bir kazanç sağlayacaktır.

ISO 45001 standardı, bütün dünyada işletmelerin, çalışma ortamı risklerini düşürmek, çalışanların güvenliğini arttırmak ve daha güvenilir çalışma koşulları yaratma açısından işletmelere bir çerçeve oluşturmakta ve üzerlerindeki yükü düşürecek gereklilikleri içermektedir.

Bütün dünyada kabul gören ISO 9001 kalite yönetim sistemi ve ISO 14001 Çevre yönetim sistemi gibi sistem yaklaşımlarını izlemektedir. ISO 45001 in ana yapısı son revizyonlarla birlikte uygulamaya alınan Annex SL yapısına uygun olarak kurulmuştur ve 10 maddeden oluşmaktadır.

Diğer standartlar ile entegrasyonu kolay hale getirilmiştir.

OHSAS 18001: 2007 İş Sağlığı ve Güvenliği

OHSAS 18001, işletmelerde çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilecek kazaları, meslek hastalıklarını ve sağlığa zarar verebilecek diğer unsurları en aza indirgemek ve daha iyi çalışma ortamı sağlayabilmek amacıyla oluşturulmuş bir standarttır. Bu amacı gerçekleştirmek adına sistemli ve bilimsel bir şekilde tehlikelerin ve risklerin belirlenmesi ve bunlara yönelik önlemlerin alınmasını içerir.

OHSAS 18001 standardının sağladığı yararlar:

  • Çalışanları işyerinin olumsuz etkilerinden ve kazalardan koruyarak, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak.
  • Çalışan motivasyonunu ve çalışan katılımını artırmak.
  • İş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle oluşabilecek iş ve iş gücü kayıplarını en aza indirgeyerek, iş veriminde artışın sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesi.
  • Çalışma ortamlarında alınan tedbirlerle, işletmeyi tehlikeye sokabilecek yangın, patlama, makine arızaları vb. durumların ortadan kaldırılması neticesinde işletme güvenliğinin sağlanması.
  • Ulusal ve uluslararası yasa ve standartlara uyum sağlamak.
  • İş performansını artırmak;
  • Diğer işletmeler ya da müşterilere karşı duyarlı, sorumlu bir imaj yaratmak.
  • Rakiplere karşı üstünlük sağlamak.
  • Resmi makamlar önünde, kuruluşun iş güvenliğine olan duyarlılığının kanıtlanabilmesi.