Mesleki yeterlilik belgesi nedir ?

Mesleki yeterlilik belgesi, kişilerin söz konusu işin gerektirdiği vasıfları taşıdığının bir göstergesidir.  Mesleki yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından, ölçme ve değerlendirme sonucunda başarılı olan kişilere verilir.

Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olan meslekler 25.05.2015 tarihinde yayımlanan tebliğ ile duyurulmuştur. Bu tebliğin yayımlanma tarihinden itibaren 1 yıllık bir geçiş süresi verilmiştir ve 25.05.2016 tarihinden itibaren belirtilen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Ancak sınava giren çalışan sayısının çok az olması ve yetkilendirilmiş eğitim kurumunun azlığı nedeniyle bu tarihinin uzatılma ihtimali vardır.

Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olan meslekler öncelikle 40 adet olarak belirlenmiş, daha sonra ek yapılarak sayısı 81’e çıkarılmıştır. Ayrıca Çalışma Bakanlığı tarafından ücret tarifesi belirlenen tüm meslekler için zaman içinde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirileceği de Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirtilmiştir.

Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olan meslekler bu linkten görülebilir.

Mesleki yeterlilik belgesi nereden alınır ?

Mesleki yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından alınır.

Yetkilendirilmiş kuruluşları bu linkten görebilirsiniz.

Mesleki yeterlilik belgesi sınavı

Mesleki yeterlilik belgesi sınavı teorik yazılı ve pratik uygulama kısımlarından oluşuyor. Yazılı teorik kısımda 5 iş sağlığı ve güvenliği ve 20 mesleki bilgi sorusu soruluyor ve en az %60 başarılı olmak gerekiyor. Uygulama sınavında ise mesleki bilgi puanlandırılıyor ve en az %80 başarı gerekiyor.

Sınav ücreti çalışan ve sınav başına 500 TL ila 1500 TL arasında değişiyor. Fiyatın değişken olması her kuruluşun kendi fiyatını belirleme hakkının olmasından kaynaklanıyor. Sınava giren çalışan eğer başarılı olursa sınav ücreti işsizlik sigorta fonundan karşılanarak kendisine iade ediliyor.

Sınav ücreti iadesi 30-60 gün içerisinde yapılıyor ve 31.12.2017’ye kadar tamamı, bu tarihten 31.12.2019’a kadar %50’si işsizlik sigorta fonundan karşılanması planlanıyor.

Sonuç

Görüldüğü gibi benzer ve birbiri ile ilgili kavramlar olsa da mesleki eğitim ve mesleki yeterlilik mevzuat açısından farklı kavramlardır. Mesleki yeterlilik belgesi ile teknik eğitim okulları ve üniversite düzeyinde eğitimi olmayan meslekler için yapılan işin teorik ve pratik eğitimini almış çalışan kitlesi oluşturmak hedeflenmektedir.

Mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırılan her çalışan başına 2016 yılı için 527 TL idari para cezası öngörülmektedir.